Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

7 років по російських тюрмах: в Україну повернувся політв’язень Олексій Чирній

Після тривалого увязнення в Україну повернувся політв’язень Олексій Чирній.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Довгих 7 років він відбував покарання через незаконний вирок суду за начебто підготовку терактів на території тимчасово окупованого Криму», - написала омбудсман.

Олексія незаконно утримували в декількох колоніях суворого режиму на території Російській Федерації - в Магадані, Москві, Ростові-на-Дону. Сьогодні його звільнили з виправної колонії суворого режиму №15, що у місті Батайську Ростовської області.

Під наглядом озброєної охорони його  етапували до російсько-українського кордону для примусової депортації з території Росії, не даючи Олексію поспілкуватися з його матір’ю і батьком, які приїхали його зустрічати з тимчасово окупованого Криму.

За словами Денісової, наразі він перетнув українсько-російський кордон і прибув в український пункт пропуску «Мілове» Луганської області.

Нагадаємо, Олексій Чирній - четвертий із засуджених у справі "кримських терористів". За цією справою у 2014-2015 роках були засуджені, окрім нього, Олег Сенцов, Олександр Кольченко та Геннадій Афанасьєв.

За інформацією спецслужб РФ, затримані готувалися "у складі терористичного угруповання до скоєння вибухів в ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу "Вічного вогню" та пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації "Російська громада Криму" та представництва партії "Єдина Росія" в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року".

Усіх чотирьох суди у Росії засудили до різних термінів ув'язнення. Україна включала Олексія Чирнія до списків на обмін, але безрезультатно.

Для довідки, Олексій Чирній - історик, до арешту він жив у Сімферополі і викладав історію в одному з кримських вишів. Він захоплювався історичною реконструкцією і брав участь у фестивалях.

Як і Олегу Сенцову, Олексію Чирнію нав'язали російський паспорт і судили як громадянина РФ. Сам він постійно наполягав, що є громадянином України.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Героїня цього сюжету, пані Ольга, на початку повномасштабного вторгнення перебувала у Києві, а її родина залишалася у Королівці на Київщ...

14-го травня Росія завдала серію масованих ракетних атак по Харкову. Удари були здійснені по трьох районах міста. Наслідки без...

Жінка мешкає в с. Козаровичі на Київщині у приватному будинку разом з чоловіком та дітьми. Каже до останнього не вірила, що буде повнома...

Історію цієї жінки із селища Кухарі на Київщині не можливо слухати без сліз. Пані пригадує перші дні повномасштабної війни, ще коли в на...

Село Демидів на Київщині, цей населений пункт розташований усього в сорока кілометрах від столиці і на другий день повномасштабної війни...

X