Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Місія ООН рекомендує Україні негайно прийняти закон про захист нацменшин і їхніх мовних прав

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини рекомендує Україні негайно прийняти закон про захист національних меншин та їхніх мовних прав.

Про це йдеться в доповіді місії.

Із 1 серпня 2020 по 31 грудень 2021 року Управління верховного комісара з прав людини задокументували 18 нових випадків нападів на журналістів та інших працівників медіа, правозахисників, цивільних і політичних активістів, лесбіянок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексуалів (ЛГБТІ ) або їх прихильників, представників національних меншин і політичних діячів з опозиційних політичних партій, що вважаються "проросійськими".

У цьому контексті місія також висловила стурбованість відсутністю прогресу в розслідуванні більшості раніше задокументованих нападів, зокрема на ромів.

"Протягом звітного періоду УВКПЛ відзначило інциденти використання риторики ненависті і погроз щодо національних меншин, в тому числі угорців і іноземних студентів, а також людей, які, як вважається, займають проросійську позицію через використання ними російської мови або критичних зауважень про закон про державну мову", - йдеться у звіті.

Також у зв'язку зі сплеском нападів і погроз на ґрунті ненависті на адресу критиків мовного закону, який набрав чинності 16 січня, місія закликає Україну оперативно прийняти закон і захистити права нацменшин та їхніх мов.

"Розробити без затримок і на основі тісних консультацій з гендерно збалансованим представництвом національних меншин проєкт закону про захист національних меншин та особливо їхніх мовних прав", - таку рекомендацію дано уряду і парламенту, - рекомендує місія.

Державним і місцевим органам влади місія радить негайно і публічно засуджувати всі випадки риторики ненависті, підбурювання до насильства і дискримінації щодо яких би то не було груп, а також забезпечити ефективне, оперативне і неупереджене розслідування всіх злочинів на ґрунті ненависті з урахуванням кримінальних мотивів та інших обтяжуючих обставин.

Разом з тим у доповіді також висловлюється стурбованість рішенням самопроголошеної влади на непідконтрольній території ввести російську мову як офіційну в освітніх закладах.

Місія закликає збройні групи самопроголошених "республік" утримуватися від будь-яких заходів, що перешкоджають вивченню української мови та мов національних меншин на окремих територіях Донецької та Луганської областей.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Героїня цього сюжету, пані Ольга, на початку повномасштабного вторгнення перебувала у Києві, а її родина залишалася у Королівці на Київщ...

14-го травня Росія завдала серію масованих ракетних атак по Харкову. Удари були здійснені по трьох районах міста. Наслідки без...

Жінка мешкає в с. Козаровичі на Київщині у приватному будинку разом з чоловіком та дітьми. Каже до останнього не вірила, що буде повнома...

Історію цієї жінки із селища Кухарі на Київщині не можливо слухати без сліз. Пані пригадує перші дні повномасштабної війни, ще коли в на...

Село Демидів на Київщині, цей населений пункт розташований усього в сорока кілометрах від столиці і на другий день повномасштабної війни...

X